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Abstract: 

Q: Does a company have to conduct a CEM performance evaluation after replacement of 
parts in the CEM system? 

A: Yes. If EPA considers the system to be altered in such a way that monitor accuracy is in 
question, it could require a monitor performance evaluation via a Section 114 letter. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION III

841 Chestnut Building

Philadelphia, Pennsylvania 19107-4431


In Reply Refer To: 3AP13


Union Carbide Corp.

437 MacCorkle Ave. 

South Charleston, WV 25303

Attention: Jay Stover, Building 300, Room 105


Dear Mr. Stover,


This letter is in follow up to our telephone conversation of March 5, 1998, during which you 

asked if monitor performance evaluation is required after like-for-like replacement of pieces 

of a continuous emission monitoring system (CEMS). The nitrogen oxides (NOx) CEMS we 

discussed is required by the Standards of Performance for New Stationary Sources (NSPS) 

and must meet the requirements of Performance Specification 2, provided in Appendix B to 

40 C.F.R. 60. The performance evaluation of a CEMS required under the NSPS must be 

conducted upon initial installation and operation of the CEMS. 


As provided under 40 C.F.R. 60.13(c), EPA may require, under Section 114 of the Clean Air 

Act, that CEMS performance evaluations be conducted at times other than the initial CEMS 

performance evaluation. However, the NSPS does not automatically require CEMS 

performance evaluations after the replacement of a part of monitoring equipment. 

Conducting a performance evaluation after replacement of a CEMS part may be required if 

EPA considers the replacement to be an alteration to the CEMS that could affect its 

performance. The like-for-like replacement of a CEMS part should not cause deterioration 

of CEMS performance. However, if in the future EPA considers a performance evaluation of 

the NOx CEMS necessary, such an evaluation may be required as part of an information 

request issued to Union Carbide under Section 114 of the Clean Air Act. 


I apologize for the delay in providing this information to you in writing, as you requested 

during our conversation. If you have any questions about this letter, please call me at (215) 

566-2324. 


Sincerely,


Angela McFadden, Environmental Engineer Area II Enforcement Branch 



