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Abstract: 

Q: Is a piece of equipment which is covered by the exemption in Sec. 60.670(d)(1) 
considered an affected facility which is subject to the notification requirements of Sec. 60.7? 

A: Yes. When a piece of equipment is replaced with equipment of equal or smaller size, the 
replacement equipment is an affected facility subject to Subpart OOO, even though the 
exemption in Sec. 60.670(d) may apply. 

Letter: 

July 20, 2001


4APT-ARB


Ms. Tammie Watkins

Permits Coordinator

Division of Air Quality

North Carolina Department of Environment and 

Natural Resources

Mooresville Regional Office

919 North Main Street

Mooresville, North Carolina 28115


Dear Ms. Watkins:


We have received a June 14, 2001, letter (enclosed) from Mr. Steve Whitt of the North 

Carolina Aggregates Association requesting clarification concerning New Source 

Performance Standards (NSPS) Subpart OOO - "Standards of Performance for Nonmetallic 

Mineral Processing Plants" and NSPS Subpart A - "General Provisions." Mr. Whitt's letter 

references a June 3, 1999, letter from Region 4 to the North Carolina Department of 

Environmental and Natural Resources (NCDENR) which addresses issues related to the 

replacement of pieces of equipment with equipment of equal or smaller size and the 

provisions of Sec. 60.670(d). Mr. Whitt has questioned whether equipment which is covered 

by the exemption provided in Sec. 60.670(d)(1) is considered an affected facility and 

whether the notification requirements of Sec. 60.7 are applicable to such equipment. Based 

on a reevaluation of our June 3, 1999, letter and the regulations, our previous position on 

these issues is unchanged. Pieces of equipment which are covered by the exemption in 

Sec. 60.670(d) are considered affected facilities under Subpart OOO and are subject to 

notification requirements of Sec. 60.7, as indicated in our June 3, 1999, letter. However, as 

stated in Sec. 60.7(h), individual subparts of Part 60 may include specific provisions which 

clarify or make inapplicable the provisions set forth in Sec. 60.7. 


As stated in Sec. 60.670(d)(1), when an existing facility is replaced by a piece of equipment 

of equal or smaller size having the same function as the existing facility, the new facility is 

exempt from the provisions of Secs. 60.672, 60.674, and 60.675, except as provided in 

Sec. 60.670(d)(3). Subpart OOO at Sec. 60.670(d)(2) states that an owner or operator 

complying with Sec. 60.670(d)(1) shall submit the information required by Sec. 60.676(a). 

Sec. 60.670(d)(3) indicates that when all existing facilities in a production line have been 

replaced with new facilities, the exemption provided in Sec. 60.670(d)(1) does not apply, 

and the owner or operator must comply with the requirements of Secs. 60.672, 60.674, and 

60.675. 


In Mr. Whitt's letter, he has questioned whether a piece of equipment which is covered by 

the exemption provided in Sec. 60.670(d)(1) can be considered an affected facility under 

Subpart OOO. As indicated in Sec. 60.2, an "affected facility" is any apparatus to which a 

standard is applicable, and a "standard" is defined as a standard of performance proposed 

or promulgated under Part 60. All subparts of the NSPS regulations, including Subpart 

OOO, are designated as "Standards of Performance." 


Subpart OOO at Sec. 60.670(e) indicates that an affected facility identified under Sec. 

60.670(a)(1) that commences construction, reconstruction, or modification after August 31, 

1983, is subject to the requirements of Subpart OOO. A piece of equipment which is 

exempt from Secs. 60.672, 60.674, and 60.675 due to the provisions in Sec. 60.670(d)(1) is 

still considered an affected facility and is required to meet the reporting requirements in 

Sec. 60.676(a). It is not necessary that a piece of equipment be subject to all requirements 

of Subpart OOO for it to be considered subject to that standard. The requirements of Sec. 

60.7 (notification and record keeping) apply to owners or operators of facilities subject to the 

provisions of 40 CFR Part 60. Therefore, affected facilities under Subpart OOO are subject 

to notification requirements of Sec. 60.7, as previously discussed in our June 3, 1999, letter. 

As indicated in Sec. 60.7(h), individual subparts of Part 60 may include specific provisions 

which clarify or make inapplicable the provisions of Sec. 60.7. In the case of Subpart OOO 

affected facilities which comply with Sec. 60.670(d)(1), certain requirements of Sec. 60.7 

would not apply until all existing facilities in a production line are replaced with new facilities 

and the exemption from Secs. 60.672, 60.674, and 60.675 no longer exists. 


In Mr. Whitt's letter, a comparison is made between Sec. 60.676(a) in Subpart OOO with 

Sec. 60.116b(b) in NSPS Subpart Kb (Standards of Performance for Volatile Organic Liquid 

Storage Vessels). Sec. 60.676(a) relates to reporting requirements for Subpart OOO 

facilities complying with Sec. 60.670(d)(1). Sec. 60.116b(b) relates to keeping records of 

the dimensions and capacity of storage vessels and states that storage vessels with a 

design capacity of less than 75 m3 are subject to no provisions of Subpart Kb, other than 

the record keeping required by that paragraph. When comparing Subparts Kb and OOO, 

there is a difference in the exemptions provided in the two standards. Subpart Kb at Sec. 

60.110b(b) indicates that storage vessels with a design capacity of less than 75 m3 are 

exempt from the General Provisions in Subpart A and from the provisions of Subpart Kb 

except for Sec. 60.116b(b). In Subpart OOO, there is no similar language concerning an 

exemption from NSPS Subpart A (which includes Sec. 60.7), and the exemption from 

Subpart OOO requirements specified in Sec. 60.670(d)(1) only applies until all existing 

facilities in a production line are replaced with new facilities. Since the exemption allowed 

under Subpart OOO is not permanent for a piece of equipment, it is not appropriate to 

exempt an affected facility from the requirements of Sec. 60.7. 


If there are any questions regarding this letter, please contact Mr. Keith Goff of the EPA 

Region 4 staff at (404)562-9137. 


Sincerely yours,


R. Douglas Neeley

Chief

Air and Radiation Technology Branch Air, Pesticides, and Toxics Management Division 


Enclosure


cc: Steve Whitt

North Carolina Aggregates Association



